Avocatul Poporului Victor Ciorbea a fost prezent în plenul Senatului pentru a susține proiectul de lege. Acesta a spus că majoritatea articolelor formulate în proiectul de lege sunt în acord cu recomandările Subcomitetului ONU pentru prevenirea torturii și vor face ca activitatea instituției să fie mai eficientă.
„În urma recomandărilor făcute de Subcomitetul ONU pentru prevenirea torturii și de Comitetul European pentru Prevenirea Torturii, care ne-au vizitat în ultimii doi ani, am formulat majoritatea articolelor din acest text de lege. Ele au menirea de a asigura o mai mare autonomie din punct de vedere organizatoric și funcțional, pentru acest mecanism național de prevenire a torturii, peste 2300 de locuri de detenție de la penitenciare, aresturi preventive, până la aziluri și orfelinate. Dacă veți vota acest proiect, evident va face ca activitatea instituției să se derueze mai bine și îi va crește eficiența”, le-a transmis senatorilor Ciorbea, înainte ca proiectul de lege să fie supus la vot.
Președintele Comisiei juridice din Senat Robert Cazanciuc (PSD) a spus, în timpul dezbaterilor, că proiectul de lege are rolul de a consolida statutul instituției Avocatuui Poporului, subliind că legea a fost amplu dezbătută în cadrul ședințelor comisiei, fiind depuse și amendamente de către toți senatorii juriști.
„Acest proiect are rolul de a consolida statutul instituției Avocatului Poporului, în apărarea drepturilor fundamentale. A fost un parcurs legislativ cu foarte multe intervenții, cu foarte multe propuneri în Comisia juridică am avut multe întâlniri, câteva luni de zile. Toți colegii au formulat amendamente și au fost, cea mai mare parte, admise. De aceea, în 26 iunie, membri Comisiei juridice au adoptat un raport de admitere, cu amendamente care fac parte integrantă din prezentul raport”, a declarat președintele Comisiei juridice a Senatului.
Senatorul USR, Florina Presadă, a declarat, în timpul dezbaterior asupra proiectului de lege, că reglementările reprezintă o „răsplată politică dată domnului Ciorbea”. Senatorul a criticat actvitatea Avocatului poporului, dând ca exemplu intervenția instituției privind legea de funcționare a guvernului.
„Trebuie să spunem că este o răsplată politică dată domnului Ciorbea, vorbim de o pensie specială acordată Avocatului Poporului . Este cazul să spunem că Avocatul Poporului, atunci când s-a creat, a creat o imensă speranță pentru cetățenii țării, însă domnul Ciorbea s-a dovedit o cruntă dezamăgire. De ce merită domnul Ciorbea o pensie specială? Pentru rezistența în fața statului de drept. Până la urma aceasta s-a întâmplat și avem ca dovadă intervenția domnului Ciorbea la Curtea Constituþionalã din acest an, din ianuarie, când a atacat acel articol din legea de funcționare a guvernului care nu permite condamnaților penal sã facă parte din executiv. Peste câteva zile s-au 140.000 de semnături pentru demiterea domnului Ciorbea”, a spus senatorul USR, Florina Presadă.